Varme hveder til Store Bededag
Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde før gudstjenesterne var overstået. Det gjaldt naturligvis også for bageren, der ikke kunne bage i de tidlige morgentimer. Derfor blev der bagt hvedeknopper aftenen før. Så kunne man købe dem om aftenen, og skære dem over, varme dem og spise dem næste dag.


Ca. 14 dage før Store Bededage starter vores bagere med at bage hveder. Kunderne efterspørger i stor stil, og der skal være nok til alle butikkerne.
Bagersvend Jan Vagner har fuldstændig styr på arbejdsgangen i hvedeproduktionen.
“Dejen røres sammen i et kar i 11 minutter. Jeg skal jo passe på mig selv og derfor løfter en maskine den tunge dej over i kasser, som hver indeholder dej til 250 stk. hveder. Videre i næste maskine, som sørger for at veje korrekt af, så alle hveder får samme størrelse.
Vi bager dem i en træramme for at de ikke får tørre kanter, og holder den firkantede facon – det er nemlig sådan de skal se ud”, siger en stolt bagersvend Jan Vagner, mens bageriets radio kører med god musik i baggrunden.

Har du endnu ikke smagt BALS Bagers lækre hveder, så kan du resten af denne uge købe dem i vores butikker.
Til den undrende læser kan vi afsløre, at hveder med mel ovenpå et bagt på fuldkorn.