Sønderborg: En af områdets allerstørste virksomheder runder nu et skarpt hjørne. Den 1. oktober kan Brugsen for Als og Sundeved fejre 50 års jubilæum.
- Vi er i meget god form. Vi har en rigtig stærk forretning og forening, hvor vi arbejder godt sammen. Vi står lige nu med en masse opdaterede og moderne butikker uden at have lånt en masse penge til det, siger Lars G. Andersen, som har været direktør siden 2015.
Brugsforeningen driver i dag to Kvickly'er, tre SuperBrugser, fem Dagli’Brugser og tre Fakta-butikker. Desuden har man 13 OK-tankanlæg, 5 vaskehaller, 1 distributionscentret Balsgården og 27 øvrige lejemål.
Brugsen for Als og Sundeved er i dag Danmarks største selvstændige brugsforening med en omsætning på 547,1 millioner kroner i 2018, små 500 ansatte og næsten 18.000 medlemmer.
- Man kan ikke andet end sige, de var meget visionære i 1969. Mange af butikkerne fra den gang havde formentlig ikke været her i dag, hvis de ikke var gået med, siger Hans Duus, som siden år 2000 har været formand.
Man kan ikke andet end sige, de var meget visionære i 1969. Mange af butikkerne fra den gang havde formentlig ikke været her i dag, hvis de ikke var gået med
Hans Duus, formand siden 2000
Mange sagde nej tak
Alle formænd og uddelere fra de enkelte brugsforeninger på Als samt Nybøl, Avnbøl og Sottrup blev i juni 1967 inviteret til stormøde i Egen Forsamlingshus. Eneste punkt på dagsordenen var en sammenslutning af brugsforeningerne.
Baggrunden var udviklingen i tresserne med stigende forbrug og den tiltagende motorisering af befolkningen. Denne udvikling gav mange brugsforeningsfolk noget at tænke over, hvis man skulle følge med i de nye indkøbsvaner.
- I dag er der 20-30 foreninger i Danmark med flere end en butik, men den gang var det slet ikke normalt. Det var derimod et følsomt emne for mange. Mange af foreningerne var bange for at miste deres selvstændighed, hvis de gik med, fortæller Hans Duus.
Mødet sluttede med, at Augustenborg, Ertebjerg, KirkeHørup, Høruphav, Nybøl, Vester Sottrup, Sønderborg og Ulkebøl sagde ja. Avnbøl, Guderup, Nordborg, Fynshav, Sarup og Skovby ville derimod ikke være med ligesom Brandsbøl først sagde ja, men senere ændrede det til et nej.
Fusioner med Nordborg
I september 1969 kom de endelige vedtægter på plads, og den 1. oktober samme år var Brugsen for Als og Sundeved en realitet. Butikkerne havde den gang tilsammen en omsætning på 25 millioner kroner plus Kvickly Sønderborg på 15 millioner.
Meget er sket, siden diskussionen om sammenslutningen startede sidst i 60’erne. Flere foreninger er kommet til, nogle af de foreninger der startede sammenslutningen er blevet lukket grundet rentabilitet, såvel som nogle foreninger har skiftet butikstype.
I nyere tid er der især to år, som er skelsættende for foreningen. I 2010 brændte den nyrenoverede SuperBrugsen i Høruphav, og Guderup Brugsforening kom med. Desuden blev det besluttet at lukke Kvickly Sønderborg i en længere periode for at bygge nyt i Borgen.
2017 var der en fusion med Nordborg Brugsforening, der omfattede Kvickly Nordborg og Fakta Havnbjerg. Kort forinden havde man desuden påbegyndt en større opdatering af butikkerne. Siden er der investeret 93 millioner kroner i forretningerne samt opførelse af ny Fakta i Ulkebøl.
Mere end cool business
Omsætningen er de seneste tre år steget omkring 30 millioner kroner årligt. De mange investeringer samt fusionen med Nordborg har helt som forventet kostet på bundlinjen. I 2017 og 2018 kom man ud med underskud på henholdsvis 3,1 og 2,2 millioner kroner før skat, men forventningen er overskud i 2019.
- Vores størrelse gør, at vi har nemmere ved at bære store investeringer over tid. Vi er knap så sårbare. Vi kan lidt bedre lægge en langsigtet strategi, der kan ske at give nogle underskud, siger direktør Lars G. Andersen.
- Vi er meget skarpe på at være ekstremt lokale og engagerede, ligesom vi er meget tro overfor andelstanken. Det er ikke bare cool business. Der kan godt være en butik, der kører med underskud, men som vi holder liv i, fordi vi føler et ansvar for lokalområdet, siger formand Hans Duus.
I dag er bekymringen om, at de enkelte foreninger ville miste selvstændig da også forlængst forstummet.
- Vi har en meget flad organisation. Alle 16 foreninger sidder med ved bordet og har ens indflydelse, en stemme, siger formanden.